Wandelen langs modernisme in Valencia

Wist je dat Valencia één van de Spaanse steden is met de grootste verzameling Art Nouveau architectuur? Of ‘modernismo’, zoals ze het in het Spaans noemen. Het leuke is bovendien dat je het centrum even achter je moet laten om de mooiste pareltjes te ontdekken, zo leer je meteen een paar heel leuke wijken kennen.

Wandelen langs modernisme in Valencia | Mooistestedentrips.nl

In veel Spaanse steden nam het bevolkingscijfer enorm toe aan het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw. Veel arme plattelandsbewoners kwamen naar de stad om er hun geluk te beproeven. De steden, die veelal een historische centrum bestonden met smalle hoge huizen en krappe, donkere straatjes, barstten weldra uit hun voegen. In Barcelona werd destijds bijvoorbeeld gestart met de wijk L’Eixample, ook zo’n mooi voorbeeld van modernismo in Spanje. De uitbreidingen van de steden was voor veel lokale stadsplanners een goed excuus om de infrastructuur eens op de schop te nemen en de wijken uit het begin van de 20ste eeuw kenmerken zich dan ook door brede avenues, veel groen en een duidelijk stratenplan. En als je langs de modernistische pareltjes in Valencia wandelt, zie je dat het hier niet anders was.

Lunchen op de Mercado Central

Begin je wandeling door Valencia, langs alle mooie Art Nouveau architectuur, zo rond lunchtijd. Dat is in Spanje tussen een uur of één en drie ’s middags. Je hebt dan namelijk een perfect excuus om naar de prachtige Mercado Central te wandelen, de grootste en ook meest bekende overdekte markthal van Valencia. De markt ligt aan de rand van het centrum van Valencia en je kunt hem niet missen, de schitterende stalen constructie en het glas-in-loodwerk lokt je vanzelf naar binnen. Eenmaal binnen kun je bij één van de vele bars aanschuiven om wat lekkers te eten. Leuk weetje: de meeste producten die op de markt worden verkocht zijn afkomstig uit tuinen of bij producenten uit de buurt van de markt. Lokaler wordt het niet.

Modernisme in Valencia: Mercado Central | Mooistestedentrips.nl

Modernisme in Valencia: Mercado Central | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Valencia: Plaza Ayuntamiento | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Valencia: Plaza Ayuntamiento | Mooistestedentrips.nl

Modernisme in Valencia: Plaza Ayuntamiento | Mooistestedentrips.nl

Modernisme in Valencia: Plaza Ayuntamiento | Mooistestedentrips.nl

Grandeur op de Plaza Ayunamiento

Via de Calle Ramilletes wandel je naar het Plaza del Ayuntamiento, ofwel: het plein voor het stadhuis. Dit grootse plein is omring door modernisme grandeur. Het stadhuis zelf is nog redelijk bescheiden, maar het er tegenover gelegen oude postkantoor is echt een plaatje: hoge ramen met donkere houten kozijnen, woest versierde dakranden, koepels en zelfs een soort klein Eiffel torentje. Je raakt niet uitgekeken.

Estacion del Norte

Even verderop ligt nog een kleurrijk wonder, het noordstation van Valencia: Estación del Norte. De eerste trein stoomde hier in 1917 vandaan, maar je kunt nog steeds kaartjes kopen bij de authentieke houten hokjes en de bonte mozaïektableaus van weleer wensen je nog vrolijk ‘bon voyage’ of ‘Buen viaje’.

Bezienswaardigheden Valencia: Estacion del Norte | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Valencia: Estacion del Norte | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Valencia: Estacion del Norte | Mooistestedentrips.nl

Het L’Eixample van Valencia

Vanaf het station loop je zo naar de Gran Vía, waar je ook een paar mooie modernismo gebouwen kunt spotten en daarachter ligt de echte modernisme wijk van Valencia, die net als in Barcelona L’Eixample (ofwel: Uitbreiding) heet en waarvan de hippe buurt Russafa onderdeel uitmaakt. In de Calle de Cirilo Amorós zie je een aantal schitterende gebouwen staan en aan het einde van de straat word je getrakteerd op nog een heel mooie markt: Mercado de Colón. Deze modernistische markt wordt inmiddels niet meer als echte markt gebruikt, maar zit boordevol gezellige cafés en terrasjes. Een goede plek om even uit te rusten met een drankje.

Modernisme in Valencia, Mercado de Colón | Mooistestedentrips.nl

Modernisme in Valencia, Mercado de Colón | Mooistestedentrips.nl

Modernisme in Valencia, Mercado de Colón | Mooistestedentrips.nl

Modernisme in Valencia, Red Nest Hostel Valencia | Mooistestedentrips.nl

Wonderschone Calle de la Paz

Via de Carrer de Jorge Juan en Plaça d'Alfons el Magnànim wandel je naar de brede en gezellige Calle de la Paz. Deze straat zit boordevol leuke cafés, restaurants, hotels en winkels. Maar leg je hoofd gerust in je nek, want veel gelegenheden zijn gevestigd in schitterende panden uit het begin van de 20ste eeuw. Zo zie je op nummer 31 balkonnetjes die zo maar aan het brein van Gaudí ontsproten zouden kunnen zijn. En het hippe Red Nest hostel mag dan aan de binnenkant de sfeer van de jaren ’70 uitademen, de buitenkant met schitterende gietijzeren balkonnetjes en bontversierde dakranden is zonder twijfel modernismo. Mocht je aan het einde van je wandeling wel toe zijn aan een versnapering, plof dan in stijl neer bij Horchatería de Santa Catalina, aan het gelijknamige plein. Bij dit café kun je terecht voor zalige zoete broodjes, gebak en ontzettend lekker ijs. Maar een goed aperitief bestellen kan ook.

Wandelen tijdens je stedentrip Valencia

  • Nog meer leuke wijken ontdekken tijdens een stedentrip? Dan kan ik je het kleurrijke Barrio del Carmen echt aanbevelen, boordevol street art en leuke cafés.
  • Wil je het beroemde Ciudad de las artes y las ciencias ontdekken? Koop dan van te voren een combinatiekaartje waarmee je verschillende bezienswaardigheden kunt bezoeken. Ik ontdekte het Ciudad de las artes y las ciencias tijdens mijn fietstocht door Valencia.
  • Veel bekijken tijdens je stedentrip Valencia? Dan is een Valencia Card een aanrader. Daarmee kun je gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer en je krijgt gratis toegang tot veel bezienswaardigheden in de stad.
  • Je vliegt al heel goedkoop naar Valencia, vanuit Eindhoven en Amsterdam, bijvoorbeeld met Transavia. Vergelijk vliegtickets Valencia en bekijk wat voor jou handig en goedkoop uitpakt.
  • Ga je naar Valencia? Dan is het eigenlijk net zo goedkoop om een appartement in Valencia te huren. Dan heb je vaak nog meer ruimte ook.
  • Bekijk alle handige en leuke tips over een stedentrip Valencia.

Tags: Valencia

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.